Systemisch Coachen vierdaagse opleiding door Ingrid Dykstra

Systemisch coachen is een diep-werkende vorm van coaching. Het effect is vergelijkbaar met dat van een opstelling. Je leert als coach kijken naar welke positie je cliënt heeft ingenomen in zijn systeem van herkomst en welke patronen de cliënt onbewust heeft overgenomen. Systemisch coachen is de houding van het volgen, de houding om te horen wat er onder de oppervlakte zit, de houding van oordeelloosheid, van het niet- weten en het niet-doen. Daarbij gaat het om het stellen van de juiste systemische vragen, kennis hebben van de systemische wetten en het herkennen van patronen. Welke vragen zetten innerlijk iets in beweging bij jouw cliënt?

Om deze opleiding te volgen is kennis van het systemisch werk een pré. Heb je bv de trainingsdag met Hart op de tong en de verdiepingsdag gevolgd dan kun je hier aan deelnemen. Verder is het raadzaam om al eens aan een opstelling te hebben deelgenomen en de boeken van Ingrid Dykstra te lezen.

Voor wie:

Ben je al coach, therapeut of trainer en wil je graag systemisch werk kunnen toepassen binnen je huidige aanbod? Dan is dit een passende opleiding voor je. Je leert systemisch te coachen binnen een 1-op-1 setting en met een systemische bril naar situaties te kijken. Deze opleiding is ontwikkeld om de toenemende vraag naar kennis en kunde van familiesystemen beter te leren begrijpen op individueel niveau en daarnaast om in te zetten voor de begeleiding van andere mensen.

Deze vierdaagse opleiding bestaat uit twee blokken van twee dagen. Naast de theorie ga je ook zelf aan het werk als coach en als cliënt.

Dag 1 en 2

 • Theorie oa wat is een systeem, soorten gevoelens, interventiezinnen
 • Genogram maken met systemische vragenlijst of intake met Hart op de tong
 • Verschillende soorten opstellingen oefenen
 • Verschillende meditatieve oefeningen
 • Een opstelling ervaren met representanten

Dag 3 en 4

 • Oefening stoelpositie
 • Oefening werken met plaatsvervanger
 • Opstelling blinde vlek
 • Opstelling met familiebord
 • Opstelling met meegebrachte figuren, poppetjes en attributen
 • Oefening verdekte opstelling
 • Opstelling wondervraag
 • Een opstelling ervaren met representanten

Bij deze 4-daagse training ontvang je een syllabus met theorie, meditaties en oefeningen

Wanneer:18 en 19 februari, 4 en 5 maart 2022 

Trainer: Ingrid Dykstra

Co-trainer: Gea Stoel

Ingrid Dykstra

Ingrid Dykstra is een zeer ervaren systemisch gezins- en familietherapeut. Ze komt uit Duitsland, de bakermat van familieopstellingen en werkte nauw samen met grondlegger Bert Hellinger bij het ontwikkelen van haar visie en toepassing van het systemisch werken met kinderen en jongeren. Ingrid heeft haar praktijk in Hamburg en is internationaal bekend in o.a. Duitsland, Spanje, Rusland, België en Nederland. Ze heeft verschillende boeken geschreven op het gebied van familieopstellingen, zoals ‘Kind en Familielot’, waarbij we het gedrag van kinderen leren begrijpen vanuit het systemisch perspectief, en ‘Familieopstellingen met kinderen en jongeren’. Daarnaast is ze trainer, supervisor en begeleider van professionals (therapeuten, maatschappelijk werkers en andere hulpverleners).

 

Rouw/Verliescoach
Jeugd/Kindercoach
Uitgever therapeutisch spel Hart op de Tong